Κάλεσμα στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση

8 Μάρτη, 11.30 πμ: Γενική Συνέλευση του σωματείου

15 Μάρτη 10πμ-3μμ: εκλογές στο ΕΚΘ, Αριστοτέλους 32

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Στο σκηνικό της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης καθημερινά ακούμε ειδήσεις που αφορούν το εργασιακό παρόν και μέλλον μας: απολύσεις, ελαστικοποίηση, λιτότητα. Δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι ζούμε μια διαρκή χειροτέρευση των εργασιακών μας σχέσεων. Επί χρόνια μας έλεγαν να κάνουμε υπομονή, να δουλέψουμε περισσότερο για να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας (τους). Τώρα μας λένε ότι πάλι πρέπει εμείς να πληρώσουμε την κρίση που αυτοί δημιούργησαν με την απληστία και το ατέλειωτο κυνήγι υπερκερδών. Θέλουν παράλληλα να συνθλίψουν οριστικά το εργατικό κίνημα για να περάσουν πιο εύκολα τα ακόμα σκληρότερα μέτρα που προγραμματίζουν. Κλειδώνουν ανασφάλιστες εργάτριες σε ψυγεία για να μην τις ανακαλύψει η Επιθεώρηση Εργασίας, κάνουν μηνύσεις σε συνδικαλιστές που ζήτησαν να υπάρχουν καρέκλες μέσα σε καταστήματα, «σκοτώνουν» εργάτες αφήνοντας τους με ελλιπή μέτρα ασφάλειας για να έχουν μικρότερο κόστος τα «μεγάλα» δημόσια έργα.

Σήμερα, κάτω από αυτές τις συνθήκες όλο και περισσότεροι από εμάς λέμε «φτάνει πια», και σηκώνουμε το ανάστημά μας. Φωνές αντίστασης εμφανίζονται και βάζουν εμπόδια στα σχέδια εργοδοτών και κυβέρνησης. Δύναμη μας είναι η πεποίθηση ότι μόνο αν αγωνιστούμε μαζί θα προστατεύσουμε τη δουλειά μας και θα κερδίσουμε καλύτερη συλλογική σύμβαση και καθημερινότητα. Όπλο μας είναι το ισχυρό σωματείο. Μαζί με τον αδελφό σύλλογο της Αθήνας καταφέραμε την υπογραφή καλύτερης σύμβασης από αυτήν της ΓΣΕΕ, με τη στήριξη και άλλων σωματείων και αγωνιστών μπήκε φραγμός σε απολύσεις (Πρωτοπορία, Σαβάλλας, Πατάκης).

Μας εμπνέει η δράση της ηρωικής αγωνίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα που δέχθηκε την πλέον βάρβαρη επίθεση από εργοδοτικούς μπράβους όταν αμφισβήτησε το σύγχρονο δουλεμπόριο των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων. Στο καμένο από βιτριόλι πρόσωπό της αναγνωρίσαμε τον εαυτό μας και αυτό των συναδέλφων μας που εργάζονται ή αναζητούν εργασία. Είδαμε τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, την ανασφάλιστη, μαύρη ή ελαστική εργασία, τους εξαμηνίτες ή τριμηνίτες συμβασιούχους, τις απλήρωτες υπερωρίες. Στο πρόσωπο της Κωνσταντίνας είδαμε το μέλλον που μας ετοιμάζουν, ενώ η μαχητικότητα της, πριν και μετά την επίθεση, γεννά την ελπίδα ότι το μέλλον αυτό δεν είναι αναπόφευκτο.

Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε πια ότι πρέπει να δώσουμε σκληρή μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Στη γενική συνέλευση και τις εκλογές του Σωματείου Βιβλίου-Χάρτου Θεσσαλονίκης τη μεγαλύτερη σημασία έχει η συμμετοχή και η ισχυροποίηση του σωματείου. Τα μαχητικά κλαδικά σωματεία είναι η απάντηση στην κρίση του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος. Δεν μπορούμε να περιμένουμε την (σχεδόν ανύπαρκτη) ΓΣΕΕ και τα Εργατικά Κέντρα για να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Δεν αναθέτουμε σε κόμματα και «σωτήρες» την εκπροσώπησή μας.

Η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία δεν είναι μια παράταξη που θέλει απλά την ψήφο σου. Θέλουμε η κάθε ψήφος να μετατραπεί σε δήλωση ενεργής συμμετοχής στο σωματείο για να στηριχθεί η πάλη για την ανατροπή του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα. Το ψηφοδέλτιο μας είναι ανοιχτό και καλούμε σε συμμετοχή κάθε εργαζόμενο του κλάδου που θέλει να αγωνιστεί μαζί μας.

 Ανεξάρτητη Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία βιβλίου-χάρτου

 

https://biblioypallilos.wordpress.com/ τηλ. επικοινωνίας: 6973692442, 6934667962

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: